Stamplaats

Bomen gerooid aan de Westersingel, november 2013

Met enige regelmaat worden bomen gekapt. Voor een deel omdat het zieke bomen zijn, maar voor een deel ook uit veiligheidsoverwegingen. Omgekapte bomen zien we doorgaans niet meer terug. Althans, niet meer op de plaats waar ze ooit wortel hebben geschoten. In oktober 2013 zijn een aantal bomen aan de Westersingel gekapt. Hoe mooi zou het zijn om de bewoners rondom Het Buitenhof deze omgekapte bomen terug te geven in een vorm die hen goed van pas komt? Een vorm waar iedere buurtbewoner zich in kan vinden. In de vorm van een ‘buurttafel’ of picknickbank!

Samen met de buurt

Dit meubelstuk is dan niet alleen gemaakt door de Stadwerkplaats, maar kan ook in samenspraak met de buurtbewoners ontworpen. Dit meubel wordt in de werkplaats onder begeleiding van Stadswerkplaats-Culemborg gemaakt. Maar dat is nog niet alles. Dit meubelstuk vormt ook de centrale plek waaraan de bewoners daarna met enige regelmaat bij aan kunnen schuiven.

Om te praten, om samen te werken aan iets, maar ook om samen aan te spelen en elkaar te ontmoeten; de buurtbank. Onder de noemer "De Stamplaats" bouwt Stadwerkplaats-Culemborg, in samenwerking met en in samenspraak met buurtbewoners aan tafels van hout die nota bene uit hun eigen straat/buurt afkomstig is.

Een nieuwe stamplaats ontstaan

Met een beetje liefde voor het vak, wat passie voor dit project en wat creativiteit kunnen we een meubelstuk realiseren. Wat het oplevert? Wederzijds begrip, gedeelde passies, respect voor elkaar en een laagdrempelige plek om elkaar te blijven vinden. En deze plek komt er. De gemeente Culemborg heeft ingestemd met deze pilot. In het voorjaar van 2015 is 't Buitenhof een Stamplaats rijker. Een nieuwe "Stamplaats" is ontstaan. De cirkel is rond. Aan deze omgehakte boom kleeft vanaf nu dus een sociale boodschap: de boom komt terug op een ontmoetingsplek voor en door buurtbewoners. Een startpunt voor nog meer moois.